Літній період є найбільш сприятливим для виникнення та поширення гострих кишкових інфекцій(ГКІ). ГКІ викликаються різними збудниками: бактеріями, вірусами та грибками. Основний шлях зараження фекально-оральний, тобто інфікування відбувається через вживання недоброякісних продуктів харчування, води, а також через забруднені руки та предмети побуту. Основними симптомами захворювання є :
нудота
блювання
діарея
лихоманка
озноб
зниження або втрата апетиту
біль та спазми в животі
При виникненні даних симптомів, важливо вчасно звернутися за медичною допомогою, оскільки ГКІ можуть викликати важкі ускладнення, такі як зневоднення та інфекційно-токсичний шок. Щоб не захворіти, потрібно дотримуватись елементарних правил: * Вживати кип’ячену воду * Промивати овочі та фрукти * Дотримуватися правил особистої гігієни; * Короткочасно зберігати продукти, що швидко псуються; * Термічно обробляти їжу перед вживанням; * Прибирати житло; * Не купатися у забруднених водоймах.
За інформацією завідувачки інфекційного відділення – Максимчук Галини Володимирівни