29 травня-Всесвітній день здоровʼя травної системи. Всесвітній день здорового травлення та раціонального харчування.
Харчування сучасної людини визначає її стан здоров’я протягом всього життя, безпосередньо впливає на благополуччя та тривалість життя.
За допомогою харчування ми можемо забезпечити:
Ріст та розвиток організму від народження;
Забезпечити працездатність;
Зменшити ризики розвитку захворювань шкт, серцево-судинної системи, ендокринної системи та інших;
Збільшити тривалість та якість життя.
Рекомендації щодо здорового харчування:
Дуже важливо вживати різноманітну їжу, щоб отримати якомога більше цінних елементів(мікро- та макронутрієнтів);
Важливо памʼятати про збалансованість харчового раціону за вмістом важливих макронутрієнтів (білків, жирів, вуглеводів) у правильному їх співвідношенні.
Формуємо прийом їжі згідно принципу тарілки здорового харчування.
Дотримання визначеного часу прийому їжі, а також раціонального розподілу їжі при кожному її споживанні(найкращий режим 3-4 рази на добу).
Формування здорових харчових звичок.
Енергетична цінність раціону повинна відповідати енергозатратам.
Уникайте частого споживання харчових продуктів та страв із значним вмістом солі, цукру та трансжирів.
Випивайте достатню кількість води на добу.
Дотримуйтеся режиму сну та достатньої фізичної активності
Інформацію підготувала лікар гастроентеролог
КНП «Центральна міська лікарня» РМР Вікторія Стахурська